Redan nedlagd: Lucky 7

Foto: ABC

Foto: ABC

Igår kom nyheten: den första av de amerikanska höstpremiärerna att få det fruktade nedläggningsbeskedet blev alltså Lucky 7. På andra sidan klingan stod ABC som redan efter två visade avsnitt bestämde att det var dags att lägga ner. Premiären gjorde dåligt ifrån sig och tittarsiffrorna för uppföljningsavsnittet blev ännu sämre. Utan några större stjärnor och med begränsad promotion är det svårt att utmärka sig i den flodvåg av nya serier och säsongspremiärer som slår in över publiken under september månads pilotsäsong.

Det amerikanska seriesystemet är skoningslöst och pilot efter pilot kavlas ut i hopp om att någon av dem ska bli nästa stora tittarsuccé och kassako. Om det då redan tidigt står klart att en viss serie inte kommer bli någon sådan så kan den alltså överges efter bara två avsnitt. ABC visar hellre gamla repriser av hitserien Scandal istället för att fortsätta visa de redan färdiga avsnitten av Lucky 7. Vad som kommer hända med dem är ännu oklart men det finns inga planer på att visa dem i det närmaste. Med säsongens första dödsoffer i åtanke, och vetskapen om att många fler snart lär följa, så är det svårt att inte tänka på Kevin Spaceys tal från Edinburgh International Television Festival från i somras.

Istället för att långsamt och under flera avsnitt få bygga upp karaktärer, relationer och förlopp så skapas en pilot som slarvigt presenterar allt. Hela premissen måste finnas med och den måste vara tydlig och lätt att förstå, så tydlig att man redan efter det andra avsnittet kan utläsa om den fungerar eller inte. Med tanke på att piloten rymmer premissen så finns det inte så mycket utveckling att vänta sig och därför inte heller så stor poäng att vänta med nedläggningsbeslutet.

Hursomhelst så gjorde den tidiga nedläggningen att jag blev intresserad av Lucky 7. Serien är en amerikansk variant av den brittiska The Syndicate och handlar om hur ett gäng kollegor på en bensinstation i Queens vinner massa miljoner på lotto. Så, var piloten verkligen så dålig? Nja, den var väl ett ganska så klumpigt försök att balansera mellan svärta och komik. Ingenting att starta en namninsamling för att rädda alltså, men jag tror säkert att annat som är sämre får längre tid på sig att försöka vinna en publik. Jag blev i alla fall sugen på att se The Syndicate. Det här är helt enkelt en typ av historia som britterna berättar bättre, sen om det har med pilotsystemet att göra vet jag inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s